Friday, November 19, 2010

KAILAN GORENG IKAN MASIN

Family cik nolie mmg suka sayur kailan yg digoreng ngan ikan masin. Selalunya guna tenggiri jeruk baru ada ummpph. Kat sini senang jugak dpt ikan jeruk nih tapi biasa cik nolie tunggu ada kailan freshh dan sedang2 saiznya baru beli dan masak sbb kalau besar sgt dan tua x bape sedap..hehe. Kawan cik nolie roziah othman nya kailan ikan masin pun sedap..dia masak masa cik nolie g dinner umah dia.. tapi resepi dibawah ni ikut style cik nolie ye..


Bahan-bahannya:-

1 ikat sayur kailan (pilih yg fressh..basuh dulu bersih2 baru dipotong ikut suka)
lebih kurang 2x2in ikan tenggiri jeruk (amik daging jer, basuh dan hiris nipis)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
3 sudu besar minyak
garam (jika kurang masin)
5 sudu besar air (ikut suka)


Cara membuatnya:-

Panaskan minyak. Tumis bawang dan ikan masin hingga garing dan masukan kailan. Kacau rata. Letak air jika kering sgt. Ikan jeruk ni kadang2 masin..so x yah ler letak garam lagi..ikut suka la ye. Leh tambah garam kalau kurang masin. Boleh la diangkat bila tahap kelembutan sayur tu dah menepati citarasa masing2..sbb ada org suka 1/2 cook.

No comments:

Post a Comment