Saturday, November 13, 2010

IKAN SELAR MASAK PINDANG

Masak pindang ni mmg peberet cik nolie dan hubby. Kena lak ada sambal belacan..perrhhh sodap. Lagi satu ni org panggil lauk org sakit sbb kalau x slera makan wat la lauk ni..tapi yg cik nolie tau ni le lauk cik nolie masa dalam pantang..hehehe. Lagi satu ni lauk paling sempoi dan cepat dimasak..serta elok untuk kesihatan.



Bahan-bahannya:-

1 ekor ikan selar (kerat 2)
3 biji cili merah (belah 2)
1 batang serai (dititik)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
1 keping asam keping
4 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam kasar secukup rasa

Cara memasaknya:-

Masukan air kedalam periuk dan masukan semua bahan kecuali ikan, garam & asam keping. Bila air menggelegak, masukan ikan, garam dan asam keping. Biar sebentar kemudian boleh la ditutup api dan dihidangkan.


1 comment:

  1. Salam ciknolie, nampak sedap, harini saya puasa teringin nak makan ikan masak pindang berbukamnanti..tak sabar nak cuba resepi yang ciknolie kongsikan. Thank u!

    ReplyDelete