Friday, November 12, 2010

EKOR IKAN KERAPU KUKUS DGN KICAP

Hujung minggu x tau apa nak masak. Apa kata cuba resepi ikan kukus chinese style nih.  Resepi ni cik nolie dapat dari audrey cooks. Resepi ni cam yg kita makan kat hotel masa dinner tu. Senang jer buatnya..tapi sedap makan panas2 ye.  Boleh gak guna sekor ikan tu asal sama beratnya..atau tukar ikan lain yang sesuai tuk kukus cam ikan bawal putih.


gambar hiasan dari audrey cook website
Bahan-bahannya:-

600 gm bahagian ekor Ikan Kerapu (garoupa)
1 inci halia (hiris halus)
1 sudu besar sos light soy (kicap cair)
1 / 2 sudu teh kicap hitam (kicap pekat)
2 sudu makan minyak zaitun bawang putih
(kalu x dok..bantai je la pape minyak ..pas tu campur ngan bwang putih tumbuk)
Sedikit minyak bijan
2 sudu makan air

Untuk hiasan:-

daun bawang (hiris halus)
1 biji cili merah besar (hiris halus)
sedikit serbuk lada putih


Cara memasaknya:-
  1. Masukkan ekor ikan yg telah dibasuh bersih dan dikelar ke dalam pinggan panjang.
  2. Gaulkan ekor ikan dengan halia, minyak zaitun, minyak bijan dan kicap pekat. 
  3. Kemudian siram kicap cair yg telah dicampur dgn 2 sudu air ke atas ekor ikan (rata2).
  4. Kukus selama 20 minit.
  5. Hiasi dengan cili merah dan daun bawang dan sedikit serbuk lada putih. Sajikan panas2.

No comments:

Post a Comment