Tuesday, November 23, 2010

AYAM GORENG BEREMPAH (RESEPI AYAHANDA)

Resepi ayam goreng berempah ni olahan aruah ayahanda cik nolie. Biasanya ayam goreng ni dimakan dengan nasi beringin bersama salad tahu. Sesiapa yang suka boleh la cuba.


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam (potong 12) ~buang lemak2 yg tidak dikehendaki
8 ulas bawang putih (*)
15 ulas bawang merah (*)
2 inci halia (*)
5-6 batang serai (hiris)(*)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk kunyit
5 - 6 sudu besar rempah kari (boleh letak lebih lagi kalau suka)
Garam secukup rasa
Sedikit kicap manis

Cara membuatnya:-

Basuh ayam bersih2 dan tos airnya. Blend bahan2 (*) dan tuang ke ayam tadi. Campurkan sekali serbuk jintan dan rempah kari serta garam dan kicap hingga sebati dan rata.

Perap selama 1 jam - 2 jam.

Panaskan minyak yg banyak (supaya ayam digoreng cantik dan sedap) dan goreng la dgn api yg sederhana hingga ayam garing.

Dah siap!!

No comments:

Post a Comment