Sunday, October 31, 2010

NASI JAGUNG/SAYUR CAMPUR

Resepi ni bonda cik nolie yang ajar tapi baru hari ni cik nolie cuba masak. Seelok-eloknya gunakan basmathi tapi cik nolie bedal jer ngan beras biasa...ok gak..hehe. Sesiapa yang nak cuba lihat la resepi dibawah ni. Memang senang bangat.


Bahan-bahannya:-

3 cawan beras (dibasuh & ditoskan)
3 cawan air (guna cawan yg sama dgn cawan menyukat beras)
3/4 cawan susu cair (guna cawan yg sama dgn cawan menyukat beras)
2 sudu besar marjerin
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
10 ulas bawang merah (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
2 helai daun pandan (diikat dan dicarik sikit)
Garam secukup rasa
1 cawan jagung/sayur campur

Cara memasaknya:-

Cairkan marjerin. Tumis rempah tumis (3 sekawan) & bahan2 yang dihiris berserta daun pandan. Naik bau, masukan air, susu cair dan garam secukup rasa.

Bila mendidih, masukkan beras. Biarkan hingga kering. Tutup api. Masukan jagung/sayur campur yg telah dibasuh kedalam nasi tersebut dan gaul rata.

Panaskan kukusan. Alas dgn daun pisang dan masukan nasi tadi. Boleh juga letak dlm loyang dan kukus hingga nasi masak dan lembut. Kalau kurang lembut renjis2 air panas, gaul nasi tu dan kukus lagi.

Dah siap boleh la dihidang bersama lauk pilihan.

No comments:

Post a Comment