Sunday, October 17, 2010

MURTABAK SEGERA

Cik nolie kenal murtabak segera ni masa g rumah kak azliyah open house long2 time ago..masa masih keje kat PAG tapi masa tu kak az guna daging burger. Ye la ek..x terpikir lak kulit popia boleh diubah suai jadi murtabak. Baru-baru ni terjumpa resepi ni kat tenet. Simple jer resepinya..kalau x de daging cincang..kasi tuko ngan daging burger je..buleh gak..sedap gak..cuba la.

 

sekadar gambar hiasan

Bahan-bahan ( untuk 6 keping murtabak)

  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup 
  • minyak
  • garam & gula secukup rasa
  • kulit popia
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. Mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

No comments:

Post a Comment