Bahan-bahannya:-
1 bungkus mee kuning (dibasuh & ditoskan & celur)
Kuahnya:-
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (hiris2 je)
2 keping dada ayam / 200g daging lembu (di potong2 kecil)
1 keping fish cake (dihiris nipis)
1 bungkus fish ball
3 ketul tahu dah goreng (belah 4) - kalau guna tahu putih..goreng dulu dan belah 6
1 sudu rempah sup adabi
2 pokok sawi (dipotong ikut suka)
1 butir telur (kalau suka)
2 sudu besar minyak
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara membuatnya:-
Panaskan minyak. Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan rempah sup..kacau sekejap..masukan ayam. Bila ayam garing masukan fish cake & fish ball. Kacau sekejap jer dan masukan air (agak2 la). Menggelegak masukan telur (kalau suka) dan sawi. Kacau sekejap dan boleh la diangkat. Tabur bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan tambahan.
Senangkan..cuba la.
Resepi ni sesuai juga untuk meehoon..tapi kalau nak buat resepi ni untuk kueh teow...kueh teow di celur jer..jangan campur dgn kuah.
ReplyDelete